Mata Hari

Op de achtergrond zien we Hotel De Boer, nu hotel Dharma Deli. De mooie courtisane en oosterse danseres Mata Hari was destijds gast in het hotel. Haar zoontje is vergiftigd en begraven in Medan.

Haar echte naam was Margaretha Geertruida Zelle, geboren in 1876 in Leeuwarden. Op haar achttiende huwde zij de koloniale leger officier R. Mc. Leod waar ze mee naar Nederlands Indïe vertrok. Tussen 1898 en 1900 woonde ze in Medan. Ze scheidde van Mc.Leod in 1902. In 1905 vertrok ze naar Parijs waar ze beroemd werd als orientaalse danseres en een volledige nieuwe identiteit creëerde, inclusief adellijke Javaanse afkomst. Ze gebruikte de artiestennaam Mata Hari, dat betekent ‘Oog van de Dag’ of ‘De Zon’.

matahari

Haar intelligentie, talent voor talen en connecties in hoge legerkringen maakte haar uitermate geschikt voor spionage. Tijdens de eerste wereldoorlog werd zij dan ook door Duitse en Franse inlichtingendiensten benaderd. De Fransen verdachten haar van contra spionage waarna ze werd gearresteerd. Tijdens haar process stelde zij dat ze waardeloze informatie had doorgespeeld aan de Duitsers. Desalniettemin werd zij veroordeeld en op 14 oktober 1917 geexecuteerd in Vincennes.

In 1933 werd een film over haar leven gemaakt met in de hoofdrol Greta Garbo en in 1985 een tweede film met Sylvia Kristel. Beide films waren getiteld Mata Hari.

WhatsApp chat