Sulawesi

Het eiland Sulawesi is verdeeld in vier provincies, Zuid-, Zuidoost-, Centraal- en Noord Sulawesi. In het zuiden in het gebied rond de stad Makassar leven de Makassarezen en Buginezen en in het noorden in de Minahassa, de Menadonezen. De bekendste bevolkingsgroep van Sulawesi zijn de Toraja uit het prachtige centrale Toraja hoogland.

In de zeventiende eeuw waren Makassar in het zuiden en Manado in het noorden al belangrijke handelshavens voor de Portugezen en later voor de Nederlanders. Beide landen wilden hun specerijen handel uitbreiden. Als gevolg daarvan waren zowel Zuid als Noord Sulawesi vanaf de zeventiende eeuw in contact met buitenlanders. Dit in tegenstelling tot de mensen van Toraja in het binnenland, een bijna onbekend bergvolk, met hun angstaanjagende traditie van koppensnellen.

Sulawesi Buginese Boat

Zuid Sulawesi

Zuid Sulawesi beslaat het zuidwestelijke schiereiland, een bergachtig gebied van adembenemende schoonheid. De zeevarende Buginezen en Makassarezen zeilden eeuwenlang naar de specerij eilanden, en kwamen zelfs tot aan de noordoostkust van Australië. De Buginezen zijn hierdoor ook beroemd als botenbouwers. De rivaliserende groepen – Buginezen, Makassarezen en Toraja’s – vestigden zich in verschillende regio’s: de Toraja in de bergen, de Buginezen en Makassarezen langs de kust gebieden. In het begin van de zeventiende eeuw gingen de Makassarezen en Buginezen over tot de Islam. Aan het eind van de zeventiende eeuw kregen de Nederlanders voet aan de grond in Sulawesi toen in 1667 Sultan Hasanuddin gedwongen werd het verdrag van Bungaya te tekenen, wat de ‘Vereenigde Oost Indische Compagnie’ (VOC) het monopolie gaf op de specerijhandel in Zuid Sulawesi. De toegangspoort van deze handel werd de stad Makassar. Tot het begin van de twintigste eeuw kwamen opstanden van de Makassarezen en Buginezen tegen de Nederlanders nog steeds voor, de laatste werd onderdrukt in 1906.

Makassar

De Makassarezen en Buginezen behoren tot de beroemdste zeevarende volken van Indonesië. Makassar was de poort naar Oost Indonesië en van de ‘specerij eilanden’ de Molukken. In Makassar kan men nog het indrukwekkende Fort Rotterdam zien, een overblijfsel uit de VOC periode. Fort Rotterdam werd gebouwd na het verdrag van Bungaya in 1667. Verschillende andere gebouwen uit het koloniale tijdperk zijn ook nog blijven bestaan. Ook kan men in Makassar de beroemde Clara Bundt Orchidee Tuinen bezoeken. Hier vinden we een indrukwekkende collectie orchideeën. Naast de prachtige bloemen, herbergen de tuinen een grote collectie schelpen. Andere toeristische attracties zijn de tombe van Sultan Hasanuddin, (1629-1670), het Sungguminasa Paleis en het Ballalompoa museum.

Fort Rotterdam Helemaal