Geschiedenis

Tegen het einde van de zeventiende eeuw hadden de Nederlanders een verdrag gesloten met het hoofd van Minahasa, ook bekend onder de naam Manado. In de loop van de tijd werden de mensen van Manado cultureel en politiek nauw verwant met de Nederlanders. In het begin van de negentiende eeuw werd in de Minahasa het Christendom geïntroduceerd en missiescholen gebouwd. Pas 40 jaar later kwamen deze scholen in andere streken van de archipel. Omdat de mensen in Manado de Nederlandse taal eerder hadden geleerd dan die op andere eilanden, hadden zij een voorsprong bij de benoeming van overheidsfuncties toen het Nederlands burgelijk bestuur vanaf 1860 in het grootste deel van Nederlands Indië werd geïnstalleerd. De Manado bevolking onderscheidde zich in zekere zin van andere groepen in de archipel, niet geneigd zich te laten besturen door de centrale regering in Jakarta na de onafhankelijkheid. De bekendste publieke figuur van de Menadonese Christenen was Sam Ratulangi. Hij wist als eerste republikeinse gouverneur van Oost Indonesië` de Menadonezen te winnen voor de zaak van de jonge Republiek Indonesië. Er waren verschillende afscheidingsbewegingen in Menado tijdens de beginjaren van de republiek. Hun verzet tegen het bewind van Soekarno werd uiteindelijk in het begin van de jaren zestig neergeslagen.

Bergen in de zee

Sulawesi is beroemd om haar overweldigende natuurschoon.  Op Sulawesi komen zeldzame soorten dieren voor die alleen op Sulawesi bestaan, zoals de dwergbuffel of Anoa en het hertezwijn of Babirusa.

Voor de kust van Manado liggen vele eilanden met fascinerende koraal riffen. Het eiland Bunaken is bekend als duik locatie, met zijn prachtige Liang koraal rif. Ongeveer 100 meter buiten de kust vormt de zeebodem plotseling diepe troggen, die duikers en snorkelaars het gevoel geven boven een bergtop te zweven.