1. Home
  2. /
  3. Bestemmingen
  4. /
  5. Sumatra Reizen
  6. /
  7. Atjeh
  8. /
  9. Sabang op het eiland Weh

Sabang op het eiland Weh
Een prachtige bestemming om te duiken op Sumatra

Sabang is een mooi eiland met een indrukwekkende kustlijn, witte zandstranden en kristalhelder water. Het eiland is ideaal voor snorkelen en duiken op Sumatra. De meest beroemde baaien hiervoor zijn de Gapang baai en de Iboih baai voor het eilandje Rubiah. Hier is een indrukwekkende onderwaterwereld met koraalriffen en u kunt tot 25 meter onder water zien. Ook zijn er scheepswrakken voor duikers.

Het eiland is eigenlijk een vulkaan. Daardoor zijn er onderwater kraters, heuvels en kanalen zijn ontstaan. De omliggende zee is tot 600 meter diep met in het ondiepe gedeelten koraalriffen, dit alles in combinatie met de zeestroming, zorgt ervoor dat er een grote variëteit aan vissen zwemt. Daardoor is het een zeer mooie bestemming voor duikliefhebbers.

Om Sabang te bereiken, moet u de snelboot nemen vanaf Banda Aceh. De overtocht duurt ongeveer 1 uur. Ook is het mogelijk om rechtstreeks vanuit Medan naar Sabang te vliegen.

Wil u graag meer informatie ontvangen over deze bestemming? Stuur ons dan een bericht.

sabang

Achtergrond Sabang

Na de opening van het Suez Canal in 1869, werd de Indonesische archipel niet langer bevaren vanuit het zuiden maar via een meer noordelijke route, via de Straat van Malacca. Vanaf 1890 werden er reguliere scheepvaartverbindingen onderhouden met het voormalig Nederlands-Indië door de Stoomvaart Maatschappij Nederland en de Rotterdamsche Lloyd. In de fraaie natuurlijke haven van Sabang werd in 1894 een kolendepot gebouwd zodat de schepen hier konden bunkeren.

Sabang is het stadje op Pulau Weh, of het eiland Weh. Meestal zegt men Sabang wanneer men over het eiland spreekt. De haven werd tijdens de koloniale tijd tot ‘Emma haven’ gedoopt, naar Prinses Emma, moeder van Wilhelmina, koningin tijdens de hoogtijdagen van het Nederlandse koloniale tijdperk. Sabang was vooral belangrijk omdat het de eerste haven in Nederlands-Indië was waar de grote passagiersschepen uit Europa aanlegden.

De Nederlandse schrijver Louis Couperus schreef over Sabang:
De kusten groen en goud, de nog jonge maar tierende havenstad met haar zwart gestapelde kolenloodsen, maken bizonderen indruk. Die van het energieke, Europeesche effort, in een land en klimaat, door de goden bedoeld voor enkel droomvolle loomte en luiheid, maar voor niets anders. Sabang, wij liggen aan; ik zet mijn eerste pas op Sumatra’s grond Sabang, weet ge wel, dat ongeveer twintig jaren geleden deze havenstad niets anders was dan oerwoud? Toen, in de Russisch Japanse oorlog, trok de ligging van dit eiland en dit punt de aandacht der mogendheden, vooral van Engeland. Er lag daar toen niet meer dan een kleine bezetting. .. Laat ons nog even vertoeven te Sabang. Laat ons nog even tuffen tuschen de frissche, groen en gouden boomweelderigheid mangaboomen, nangkaboomen, zwaar behangen met groote rijpende vruchten naar het kratermeertje, dat daar boven op den heuvel zoo liefjes ligt en tot zwemmen noodt. Als wij terugkeren heeft baron Van Aerssen Beyeren, hoofdadministrateur van de Naamlooze Veennootschap Sabang ons genood te komen dineeren.
(Couperus L. Oostwaarts 1923: 23)

Er zijn twee guesthouses in Sumur Tiga, net buiten Sabang. Dit zijn Freddies en Casanemo. De guesthouses hebben een idyllisch privé strand, gezellige cottages en men kan er heerlijk eten.

Om Sabang te bereiken moet men de snelboot nemen van Banda Aceh. De overtocht duurt ongeveer 1 uur.

Drawing by Harm Kamerlingh Onnes, 1923