Sumatraanse Olifanten in Tangkahan in het Gunung Leuser Nationaal Park

In het verleden waren er veel wilde olifanten op Sumatra. Olifanten veroorzaakten dikwijls problemen voor de lokale bevolking, omdat ze rijstvelden verwoesten en de oogst opaten. In plaats van op olifanten te jagen, worden ze nu getraind om te werken in het bos en vormen ze een toeristisch attractie.

Toen vanaf 1880 de Sumatra spoorweg werd aangelegd en direct telegraafpalen naast de rails werden geplaatst, bleek dat veel van deze palen vrijwel direct erna door olifanten uit de grond werden getrokken. Dit toont aan dat er in die dagen veel olifanten in en rond het Gunung Leuser-gebied verbleven.

 

De Sumatraanse Olifant

Tegenwoordig is de Sumatraanse Olifant bijna uitgestorven. Slechts op een paar plaatsen kunnen we hen nog zien in hun natuurlijke omgeving. De meeste olifanten zijn te vinden in het olifanten trainingscentrum in Way Kambas bij Bandar Lampung in Zuid-Sumatra. Daarnaast zijn de olifanten ook te zien in Tangkahan in Noord-Sumatra. Tangkahan aan de rand van het Gunung Leuser reservaat ligt in een indrukwekkend jungle gebied waar prachtige jungle treks kunnen worden gemaakt. Daarnaast heeft het World Wild Life Fund hier olifanten gestationeerd en die men hier kan zien en wassen.

 

olifant tangkahan

De Sumatraanse Tijger en Olifant in de literatuur

In 1928 publiceerde de gouverneur van Oost-Sumatra, L.C. Westenenk, het boek ‘Waar mensch en tijger buren zijn’. In dit boek worden, naast verhalen over de Sumatraanse tijger, ook de olifanten beschreven, die in die dagen nog overal op Sumatra aanwezig waren. Uit dit boek komt de volgende passage over olifanten bij een Indonesische kampong in West-Sumatra:

‘Juist reikte de hand van het oudje naar de begeerlijke vrucht, toen uit de lucht, langs den boom, iets als een loodkleurige reuzeslang neerkwam, en toen zij opkeek, zag zij langs een olifantenslurf de ondeugende ogen valsch lichen, en zij zag nog een dier en nog een.. zij was doodgemoedereerd midden in een kudde gewandeld. Niet alleen waanzinnige angst, ook razernij omdat de doerian haar betwist werd, gaven het oude mensch de kracht en de bezieling tot een akelige, loeienden gil. De olifanten schalmeiden in snerpend gedaver terug, zoodat in de kampong de spelende kinderen opschrikten en het beblaf en gekijf der gladakkers even verstomde. Maar het nare geloei was hun toch te machtig en still hobbelden zij weg naar rustiger oorden.’
( Westenenk, L.C. Waar Mensch en Tijger Buren Zijn. ‘s Gravenhage 1928: 64-66)

Tours naar Tangkahan

Vanaf Medan is het ongeveer 6 uur rijden naar Tangkahan. Het is niet mogelijk om dezelfde dag nog terug te keren naar Medan. Wij kunnen voor u een eenvoudige accommodatie regelen in Tangkahan.

Onze tours

Afstand vanaf Medan is ongeveer 6 uur rijden. Het is niet mogelijk om dezelfde dag nog terug te keren naar Medan. U kunt in Tangkahan overnachten in eenvoudige accomodaties.