Brastagi

Het bergstadje Brastagi op Sumatra

Wanneer men vanuit Medan omhoog naar het hoogland van de Karo Batak stam rijdt, arriveert men na enkele uren in het bergstadje Brastagi. Brastagi ligt aan de voet van twee actieve vulkanen, de Sibayak en de Sinabung. Omdat Brastagi 1400 meter boven zeeniveau in het hoogland ligt, heeft het een koeler klimaat en is het daarom heel geschikt voor fruit- en groententeelt.

In Brastagi is de kleurige markt altijd een bezoek waard. U kunt er marquisa, rambutan en vele andere tropische en subtropische vruchten kopen.

Ook kunt u in Brastagi een ritje maken met een sado. Deze paardenkarretjes ontlenen hun naam aan het Franse ‘dos-a-dos’, waarin men rug aan rug zit.

De naam Brastagi (Berastagi) kan als volgt worden verklaard. Er wordt geen rijst verbouwd omdat het er te koud is. De dorpelingen gingen naar de lager gelegen regio’s om rijst te kopen. In het Karo Batak betekent Beras Tagi (beras is rijst, tagi is vragen) dus ‘vragen om rijst’.

Het beklimmen van de vulkaan Sibayak nabij Brastagi
Voor de sportievelingen kan de vulkaan Sibayak worden beklommen. Vanaf de top heeft u indrukwekkende vergezichten over de omgeving alsmede over het maanlandschap met rokende zwavelkraters van de vulkaan.

Brastagi in de literatuur

Madelon Szekely–Lulofs beschrijft de aankomst in Brastagi in haar boek Rubber uit 1933 als volgt:

“Een laatste bocht, en daar was Brastagi. Bungalows lagen verspreid over de vlakte. In de tuinen kleurige bloemen. De meeste bungalows waren vakantiehuizen van de plantage-maatschappijen, een paar waren privé villa’s. Op de rand van de heuvel stond het hotel, dat vanuit de verte leek op een ark.”

Zij beschreef het Grand Hotel Brastagi, gebouwd omstreeks 1920. Het was een chique hotel waar de gasten zich gingen omkleden voor het diner. Toen Madelon Szekely Lulofs het bezocht was Brastagi al een populaire vakantiebestemming. Van overal op Sumatra, en ook vanuit Penang in Maleisië, kwam men naar het dorpje in het Karo hoogland. In de jaren 1930 was Brastagi omgevormd tot een villadorpje met gemanicureerde grasvelden, rozentuinen, zwembaden en tennisbanen.

In 1946, tijdens de gevechten voor de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd, gingen veel hotels en villa’s in vlammen op, inclusief het Grand Hotel Brastagi. Het was in feite de tweede keer dat het Grand Hotel Brastagi in brand vloog. De eerste keer was in 1925. Het Grand Hotel Brastagi werd verwoest, maar het zwembad achter het hotel, bleef bestaan. De Planters School Vereniging, een kostschool voor kinderen van de planters, stond daar vlakbij. Tijdens de Japanse bezetting werd deze school gebruikt als gevangenkamp. Het werd in 1946 eveneens verwoest door een brand, alleen de fundamenten zijn nog te zien. Gelukkig is het voormalige hotel van de Bataafsche Petroleum Maatschappij (BPM, later Shell) bewaard gebleven als mooi voorbeeld van koloniale architectuur. Daarnaast staan er nog vele villa’s van voor 1940 verspreid door Brastagi.

Tegenwoordig Brastagi

In Brastagi kunt u een ritje met een sado maken. Deze paardekarretjes kregen hun naam van het Franse dos a dos, waarin men rug aan rug zit. De naam Berastagi kan ook verklaard worden. Er wordt geen rijst verbouwd omdat het er te koud is. De dorpelingen gingen naar de lager gelegen regio’s om om rijst te kopen. In het Karo Batak betekent Beras Tagi (beras is rijst, tagi is vragen) dus vragen om rijst.
Omdat Brastagi 1400 meter boven zee niveau in het hoogland ligt heeft het een koeler klimaat en is daarom heel geschikt voor fruit en groenten teelt.

  • Oerwoud
  • Vulcano Sibayak
  • Vulcano Sinabung
  • Het voormalige BPM hotel
  • Fruitmarkt
  • Traditionele Karo-adat-huizen
Vanuit Brastagi kan men de indrukwekkende actieve Sinabung vulkaan zien.
In Brastagi is de kleurige markt altijd een bezoek waard. U kunt er marquisa, rambutan en vele andere tropische en subtropische vruchten kopen.

Brastagi beklimmen van de vulkaan Sibayak

Beklimming van de Sibayak.

Voor de sportievelingen kan de vulkaan Sibayak worden beklommen. Bovenop de vulkaan heeft men een prachtig uitzicht over een maanlandschap met rokende zwavel kraters en indrukwekkende vergezichten over de omgeving.

Het oude Shell–hotel in Brastagi

Het oude Shell–hotel, met de gravures boven de open haard.

WhatsApp chat