Palembang in Zuid-Sumatra

Palembang is, na Medan, de tweede grootste stad van Sumatra. Het is een historische stad aan de rivier de Musi. Palembang is de oudste stad van Indonesië en de vroegere hoofdstad van het Srivijaya Koninkrijk. In de buurt van Palembang kunt u het Way Kambas National Park bezoeken met een reservaat voor de Sumatraanse Olifant.

Stel uw rondreis over Sumatra samen met Tri Jaya Tour & Travel. Wij kunnen een rondreis vanaf Medan in Noord Sumatra tot Palembang in het zuiden voor u verzorgen.

Geschiedenis Palembang

Palembang in zuid Sumatra heeft een oude geschiedenis. Van 500 tot ongeveer 1400 was het de hoofdstad van het Srivijaya koninkrijk. Dit koninkrijk beheerste tot 1100 de kust en zeestraat, toen de Javaanse Singhasari en Majapahit koninkrijken sterker werden. Het Srivijaya koninkrijk werd uiteindelijk veroverd door Majapahit rond 1400.

Handels contacten met China resulteerden in Chinese handelsposten in de Palembang regio gedurende die periode. Srivijaya was een centrum voor export van Zuid Oost Azië tot de 18e eeuw. Heden ten dage kunnen we nog  overblijfselen zien van deze 1400 jaar oude cultuur in de twee musea van Palembang.

De Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo schreef ook over Srivijaya toen hij de streek bezocht in 1292. Eerst waren er Hindu en Boeddhistische religieuze invloeden, vanaf de 13e eeuw werd de Islam de dominante religie.

In de zeventiende eeuw nam de Vereenigde Oost Indische Compagnie (VOC) het peper monopolie over in Zuid Sumatra. Hiermee sloot het de handelaren op Chinese junks, die tot dan toe de belangrijkste kopers van de Sumatraanse peper waren geweest, buiten. Het Nederlandse fort in Palembang dateert uit de 18e eeuw en is nog in gebruik door het Indonesische leger.

Boottocht over de rivier de Musi

Naast het oude Nederlandse fort en het museum is een boottocht over de brede indrukwekkende Musi rivier een attractie in Palembang.

Pladju

In 1910 werd er olie gevonden in de streek, wat resulteerde in de belangrijke olievelden van de Bataafsche Petroleum Maatschappij (BPM), dochter maatschappij van de Koninklijke Shell. De BPM bouwde olieraffinaderijen in Pladju (Pladjoe) bij Palembang. Toen Japan Sumatra binnenviel in februari 1942 werd een felle strijd geleverd om deze strategisch cruciale olievelden met een hoge kwaliteit ruwe olie. In de jaren vijftig werden de Shell-olievelden in Pladju overgenomen door de Indonesische staats-oliemaatschappij Pertamina.

Way Kambas Olifantenreservaat

In het Way Kambas Olifanten Reservaat kunt u olifanten zien. Het Way Kambas National Park is ongeveer 8 uur rijden van Palembang.

WhatsApp us whatsapp