Midden-Java

De provincie Centraal Java, met als hoofdstad Jogyakarta, is het beroemdste deel van Java en het culturele centrum van het eiland. Dit is mede ontstaan door de religieuze invloeden van het Boeddhisme, Hindoe en Islam. De combinatie van deze verschillende geloven resulteerde in de constructie van indrukwekkende tempels als de Borobudur, de Prambanan en het Dieng tempel complex.

Kraton

De driehonderd jaar oude stad Jogyakarta is het culturele hart van Java. Hier is ook het oudste paleis van Indonesië, ‘De Kraton’ van Jogyakarta, nog steeds het domicilie van de Jogya’s Sultans familie. Zelfs nu nog heeft de huidige Sultan van Jogyakarta een aanzienlijk politiek prestige. Jogyakarta biedt een overdaad aan Javaanse kunst, schilderijen, zilverwerk, batik handwerk, traditionele Javaanse dansen, evenals hedendaagse kunst.

Vanuit Jogyakarta kan men gemakkelijk reizen naar de Borobudur en Prambanan tempels, die een halve dagreis van de stad liggen . Jogyakarta is gelegen tussen de voet van de nog active vulkaan Merapi en de Indische Oceaan, woonplaats van de mystieke ‘Loro Kidul,’ oftewel Koningin van de Zuid-Zee.

Borobudur

De beroemdste tempel van Indonesië is de Borobudur. Gelegen ten noordwesten van Jogyakarta, werd de Boeddistische Borobudur tempel voltooid in de tweede helft van de negende eeuw. Evenals de Hindu tempel complexen Prambanan en op het Dieng plateau, was de Borobudur onbekend en vergeten gedurende bijna duizend jaar, bedekt onder dikke lagen vulkanische as.

Van verre lijkt de Borobudur een grote maar eenvoudige steen constructie. Maar van dichtbij kunnen we zien dat zij bestaat uit honderden prachtig gedetailleerde beeldhouwwerken en sculpturen, een mengsel van Boeddistische lessen met beelden van het Javaanse leven duizend jaar geleden.

Prambanan

Misschien het mooiste tempel complex in Indonesie is de tien eeuwen oude Hindoe tempel Prambanan. Deze tempel is gewijd aan de Hindoe God Shiva, plaatselijk genoemd Candi Loro Jonggrang, wat betekent ‘slanke maagd.’ Vanuit bouwkundig oogpunt lijkt deze prachtig gebeeldhouwde vijftig meter hoge spiraal inderdaad op een ‘slanke maagd.’ Net als de stupa Borobudur werd de Prambanan verlaten na opkomst van de Islam en de Boeddistische en Hindoeïstische Javanen verhuisden naar Oost Java.

Dieng Plateau

De oudste Hindoe tempels in Indonesie liggen twee duizend meter boven zee niveau op het koele Dieng plateau. Het tempel complex dateert uit de 8e eeuw maar was onbekend in Europa tot ongeveer 1850. Een tocht naar het mysterieuze Dieng tempel complex is zeer de moeite waard, niet alleen om de tempels zelf maar ook vanwege de fraaie route er naar toe met fraaie uitzichten op rijst terrassen.

Onze reizen

Een reis naar Jogyakarta en de omliggende tempels is opgenomen in de volgende pakketten:

 

3 dagen Jogyakarta – Prambanan – Borobudur

5 dagen Jogyakarta – Borobudur – Solo – Prambanan – Dieng Plateau

WhatsApp us whatsapp