Padang

Boek een reis naar Padang met Tri Jaya Tour & Travel.  Vraag ons naar de mogelijkheden.

De stad Padang op West Sumatra

Padang is de grootste stad en het economisch centrum van West-Sumatra. In de koloniale tijd heette de haven van Padang Emmahaven, tegenwoordig Teluk Bayur. Wanneer men een reis van Noord- naar West Sumatra maakt eindigt men in Padang waarvandaan door wordt gevlogen naar een volgende bestemming. Of men vliegt naar Padang om een rondreis door West Sumatra te maken en vertrekt daarna ook weer vanuit deze stad.

Tot omstreeks 1780 was het belangrijkste handelsproduct goud, afkomstig van goudmijnen in de regio. Nadat de mijnen waren uitgeput, stapte men over naar andere producten zoals koffie, zout en textiel. In 1797 leed Padang onder een tsunami en daarna vonden er geregeld aardbevingen plaats in Padang en omgeving.

Vanaf eind 19e eeuw werd steenkool van de Ombilin mijnen in Sawahlunto een belangrijk exportproduct in West Sumatra. Als resultaat van de kolenindustrie ontstond er een cementindustrie in Padang, het zogenaamde Padang Portland cement. De Portland Padang cementindustrie is de oudste cementfabriek van Indonesië, opgericht in 1910.

De Nederlandse schrijver Eduard Douwes Dekker, schrijversnaam Multatuli, was in de jaren 1850 enige tijd in Padang gestationeerd als gouvernementsambtenaar.

Vele jaren later bezocht een andere beroemde Nederlandse schrijver Padang. Dat was Louis Couperus, die schreef over de stad:

..De laatste dagen tourden wij door Padang, dat mooie ouderwetse Indische, met haar brede groene lanen, verborgen stadje, typisch, met haar lage, beschaduwde op witte pilaren staande huizen in de lommerrijke tuinen..
(Louis Couperus, Oostwaarts:. 109)

Foto uit  Former Points of View, Postcards & Literary Passages from Pre-Independence Indonesia by Stephen Grant, Jakarta 1995.

WhatsApp chat