West Java

Het was in de provincie West Java waar Indonesië de eerste belangerijke contacten maakte met de buitenwereld, beginnend met handelaren uit India en China, later met Europeanen. Het was ook van hieruit dat de Nederlanders in de zestiende eeuw de kolonisatie van Java begonnen, later uibreidend naar andere eilanden van de archipel. Nu nog kunnen we de forten zien in Banten, de herinneringen aan de eerste versterkte fortificaties van de Nederlanders. Later werd Batavia, nu Jakarta, de hoofstad van het land.

Jakarta

Jakarta is het commerciële en ambtelijke centrum van Indonesië. In de zeventiende eeuw werd de Nederlandse nederzetting Batavia gebouwd bij de haven ‘Sunda Kelapa’. Batavia werd ontworpen als een stad in Nederland, met smalle straten langs kanalen; Dit zou spoedig de verkeerde aanpak voor de tropen blijken, omdat de kanalen de bron werden van veel infectie ziekten . In het oude deel van de ‘Kota’ (stad) Jakarta kunnen we nog steeds overblijfselen zien daterend uit de zeventiende en achtiende eeuw.

De stad ontwikkelde zich snel speciaal aan het begin van de vorige eeuw, zoals we nog kunnen zien in de wijk Menteng.

De snelste ontwikkeling kwam na de onafhankelijheid, toen Jakarta explosief groeide van een bevolking van 900.000 in 1945 tot 12 miljoen mensen in 1999. De metropool Jakarta is de meest vervuilde en overbevolkte stad van Indonesië. Toch heeft Jakarta als het commerciële en culturele centrum van het land veel te bieden op het gebied van cultuur, musea en nachtleven. Jakarta is een stad bestaande uit vele kleine dorpjes, soms omschreven als een ‘oceaanstomer in een zee van kampongs’ (dorpen).

Bogor

Naast de natuurlijke schoonheid van West-Java is een van de belangrijkste attracties van het gebied de botanische tuin in Bogor. Wanneer u het warme Jakarta achter u laat rijdt u via theeplantages over de Puncak pas met fraaie vergezichten naar het bergstadje Bogor. Vanwege het aangename koele klimaat werd Bogor gekozen als residentie voor  ‘Buitenzorg”, het buitenverblijf van de gouverneur-generaal tijdens de koloniale tijd. Het Istana Bogor (Paleis van Bogor) werd gebouwd in het midden van de negentiende eeuw, met uitzicht op prachtige botanische tuinen. De botanische tuinen ‘Kebun Raya’ (grote tuinen) van Bogor zijn sindsdien van groot belang voor botanisch onderzoek. Veel gewassen zoals rubber, cassave, thee en tabak, werden hier ontwikkeld en later op grote schaal geplant op plantages op Java en Sumatra. Wandelend door de mooi aangelegde 80 hectare grote ‘Kebun Raya’ biedt u een fraai uitzicht op het paleis, met de mooie hertentuin.

Bandung

Van Bogor oostwaarts gaande, komt u door de stad Bandung, de hoofdstad van West Java en de derde stad van Indonesië. De stad Bandung, gelegen op een hoogte van 700 meter, is in feite een relatief nieuwe stad, gesticht in de tweede helft van de negentiende eeuw. Vanuit architectureel oogpunt is Bandung, vroeger zelfs ‘Het Parijs van Java’ genoemd, een van de interessantste steden van Indonesië. Men kan nog steeds veel vooroorlogse architectuur zien, speciaal koloniale architectuur in art deco style. Beroemde voorbeelden zijn het Savoy Homan Hotel en het Preanger Hotel, gebouwd in de jaren 1920.

Bandung – Jogyakarta

De mooiste treinreis in Indonesie is het traject tussen Bandung en Jogyakarta. De prachtige panorama’s van lieflijke Javaanse landschappen, mooie rijstterrassen en indrukwekkende bergen zijn onvergetelijk.

WhatsApp us whatsapp