Surabaya en Semarang

Surabaya, de hoofdstad van de provincie Oost Java, is de tweede stad van Indonesië. Gedurende de laatste honderd jaar was Surabaya een van de belangrijkste handelshavens van het land. De stad is een snel groeiende metropool, maar vanuit toeristisch gezichtspunt minder interessant. De voornaamste toeristische attractie van Surabaya is de oude stad met koloniale vooroorlogse gebouwen.

Bromo

De nog steeds actieve vulkaan Bromo ligt op een dagreis afstand van Surabaya. Het is een onvergetelijke belevenis op de top te staan van deze bijna 2400 meter hoge berg. De krater van de Bromo rijst plotseling op uit een zee van zand de zogenaamde ‘lautan passir’. Wanneer men bovenop de kraterrand staat en uitkijkt over de rokende krater en het 10 kilometer lange Tengger massief, krijgt men het gevoel alsof we op de maan staan. Dit maanlandschap in combinatie met een adembenemende zonsopgang is onvergetelijk. Ook al moet men om drie uur ‘s ochtends opstaan en een uur door de zandzee lopen, de belevenis van de prachtige zonsopgang, is alleen al de moeite waard!

Gedurende het regenseizoen is het verstandig te wachten tot na zonsopgang met het beklimmen van de Bromo, omdat het dan mistig kan zijn in de ochtend en men dus geen zicht heeft.

De Bromo hooglanden zijn ook een belangrijk centrum voor het traditionele Hindoe Javaanse geloof. In de 15e eeuw vluchtten veel Hindoe gelovigen naar de bergen om een veilig heenkomen te zoeken van de opkomende moslim heersers.

Bromo, op de top van de vulkaan

Tretes

Wat het koele bergplaatsje Brastagi op Sumatra is voor Medan en Bogor voor Jakarta, is Tretes voor Surabaya: een vakantie plaats voor hen die aan het hete klimaat van de laaglanden willen ontsnappen. Tretes was al in het begin van de vorige eeuw een toeristen plaatsje. Het biedt een aangenaam klimaat en prachtige vergezichten.

Onze reizen

Een reis naar de Bromo vulkaan is opgenomen in de volgende pakketten:

2 dagen Bromo Sunrise

4 dagen Surabaya – Tretes – Bromo – Kalibaru

WhatsApp us whatsapp