Stadstour Architectuur Medan

1.61 - Stadstour Architectuur Medan
Vanaf: USD 45
Tri Jaya Tour & Travel organiseert speciale tours langs de nog bestaande vooroorlogse architectuur. Hiervoor hebben we onze stadsgids ‘Tours through historic Medan and its surroundings’ geschreven.

Architectuur tour door Medan aan de hand onze zelf geschreven stadsgids ‘Tours through historic Medan and its surroundings’. De tour duurt 4 uur en begint en eindigt in Medan.

btn - Stadstour Architectuur Medan

Hoogtepunten

Architectuur tour door Medan aan de hand onze zelf geschreven stadsgids ‘Tours through historic Medan and its surroundings’. De tour duurt 4 uur en begint en eindig in Medan.

Het paleis van de Sultan, de Grote Moskee, het huis van Tjong A Fie, voormalige kantoren van de Deli Maatschappij en de Handels Vereniging Amsterdam en nog bestaande Chinese, Maleise en Nederlandse architectuur.

De eerste route

Start op het centrale plein van Medan, de Lapangan Merdeka (Onafhankelijkheidsplein), in vroeger tijd de Esplanade genoemd. Langs dit plein staan de centrale gebouwen van de stad, sommige daterend uit de koloniale tijd zoals het Lonsum gebouw van de Britse Harrisons & Crosfield company, in vroeger dagen het Julianagebouw genoemd, gebouwd in 1911, de kantoren van de Nederlands-Indische Handels Bank en de Nederlandse Handelsmaatschappij gebouwd in de twintiger jaren, het oude stadhuis uit 1908, het kantoor van de Javasche Bank nu Bank Indonesia, daterend uit 1907, Hotel De Boer (nu Hotel Dharma Deli) gebouwd in 1898 en het postkantoor uit 1911.

De tweede route

Voert door wijken van verschillende bevolkingsgroepen. Eerst door de Chinese buurt waar u nog oude Chinese winkels (ruko of rumah toko = shophouses) kunt zien. Verderop passeert u voorbeelden van de Amsterdamse School zoals de Katholiek kerk en het zwembad. Het tweede deel van deze route gaat via de zogenaamde Sultans-kampong, de gronden van de Sultan van Deli. Hier rijden we langs de mooie Grote Moskee van 1906 en het Maimoon Paleis van 1888, beide gebouwd door Nederlandse architecten. Van de Sultanskampong rijden we door de oudste straat van Medan, de Kesawan, met veel herinneringen aan vervlogen dagen, het AVROS gebouw, afkorting van Algemene Vereniging van Rubber Ondernemers ter Oostkust van Sumatra, het Varekamp gebouw, het Tip Top restaurant, het huis van Tjong A Fie, het Stork gebouw en het vroegere warenhuis van Seng Hap. Deze route eindigt op het centrale plein.

De derde route

Leidt langs het vroegere indrukwekkende hoofkantoor van de Deli tabak Maatschappij gevolgd door het oudste ziekenhuis van Medan, dat stamt uit de jaren 1880 en sommige vroegere huizen van employees van de Deli Spoorwegmaatschappij in het zogenaamde Serdang kwartier. Hier rijden we ook langs het mooie vroegere hoofdkantoor van de Deli Spoorwegmaatschappij gebouwd in 1917.

De vierde en laatste route

Start opnieuw op de Esplanade waarna we naar het voormalige Europese Polonia kwartier rijden met vele mooie villa’s. We rijden langs het militaire excercitie veld waar eens Mata Hari woonde, via het oude gerechtsgebouw en de voormalige ambtswoning van de Resident van Oost Sumatra gebouwd in 1898, nu de Chartered Bank. Via mooie voorbeelden van Amsterdamse School Architectuur zoals de Immanuel School uit 1938 en het voormalige onderzoeks gebouw voor de tabak in de Jalan Diponegoro, gaan we verder naar het Indiase kwartier waar in vroeger tijd de Indiase bevolking woonde. Het Indiase kwartier is verbonden met het Medan Baru kwarteir via de Tjong Yong Hian brug gebouwd in 1917. De tour gaat verder via de ambtswoning van de Gouverneur van Noord Sumatra (1939), het in Amsterdams School stijl gebouwde Elisabeth Hospitaal (1930) en eindigt met het indrukwekkende kantoor van de Handels Vereniging Amsterdam (HVA) voltooid in 1924.

Medan

Medan is de derde stad van Indonesië en hoofdstad van de provincie Noord Sumatra. De stad heeft sterke handels contacten met Penang en Singapore zowel als met China. De stad dankte haar snelle ontwikkeling aan plantage industrie, eerst tabak, later rubber en palmolie. Tot op de dag van vandaag zijn de export van plantage producten, speciaal rubber en palmolie belangrijk. Daarnaast zijn er grote industrie gebieden rondom Medan. Hoewel de stad sterk gegroeid is, zijn er nog veel herinneringen aan de vooroorlogse koloniale architectuur te zien die een beeld geven van een fascinerend verleden.

Lees meer over ons in Tripadvisor 🙂