Reading Time: 9 minutes
Sumatra heeft voor iedereen wat te bieden. Sumatra is beroemd vanwege de hooglanden van Noord- en West Sumatra met indrukwekkende berglandschappen en tropische regenwouden in het Gunung Leuser Nationaal park. 

Foto’s door Diana, Dirk, Roderick en Frederick Buiskool

Avontuurlijke reizen

Jungletreks, raften,  Kerinci Seblat natuurreservaat habitat van de Sumatraanse tijger, olifanten in Tangkahan,  orang utans  in Gunung Leuser.

Er zijn zoveel redenen waarom je Sumatra zou bezoeken.

De ongerepte jungle van Sumatra met haar tropische flora en fauna en prachtige vergezichten. De orangutans die alleen op Sumatra en Borneo in hun natuurlijke omgeving voorkomen. Het vulkanische Tobameer, het grootste kratermeer ter wereld of  het mysterieuze Maninjau meer.

Witte zandstranden, snorkelen en duiken, prachtige koraal riffen, authentieke Batak dorpjes, vriendelijke bewoners, unieke Batak en Minangkabau cultuur. Sumatra heeft veel te bieden, het heerlijke eten, 365 dagen per jaar zonneschijn, de ontspannen atmosfeer, Sumatra tijgers en olifanten, verschillende etnische stammen, unieke culturen, geschiedenis, architectuur, huisindustrie, talen, exotische gerechten, religies en mode.

Sumatra moet je eigenlijk  minstens een keer in je leven bezoeken

“Ik ken geen land dat zo vruchtbaar is als Delli (op Sumatra) gezien het aantal inwoners, noch is er op de wereld een gebied dat zoveel natuurlijke voordelen biedt.’
(Anderson J. Mission to the East Coast of Sumatra in 1823: 278)

Waarom zou je naar Sumatra reizen?

1) De geschiedenis, van de 13 eeuw, naar de koloniale tijd tot nu.

De vele historische invloeden kunnen nog steeds worden gehoord en gezien in de hedendaagse taal en architectuur. Een van de vroegste beschrijvingen van een Europeaan over Sumatra was van de Italiaan Marco Polo die het eiland bezocht in 1292. Marco Polo beschreef Sumatra eind 13e eeuw als het koninkrijk “Samara of Samarcha” terwijl de 14e eeuwse ontdekkingsreiziger Odoric van Pordeone het eiland omschreef als “Sumoltra of Samudra”. Latere Europese schrijvers gebruikten vergelijkbare namen voor het eiland.

Voor Marco Polo had het Sriwijaya Koninkrijk in Zuid Sumatra al contact met Java, China, en India. In de 16e eeuw kwamen de Arabische handelaren,daarna de Britten en van het midden van de 19e eeuw tot 1942 voerden de Nederlanders een koloniaal bewind. Vervolgens namen de Japanners gedurende 3 jaren de macht over, daarna werd Indonesië onafhankelijk in 1945. De uiteenlopende historische invloeden zijn terug te vinden in de architectuur dat tot op heden nog steeds is te zien.

2. De Culturele Verscheidenheid van Noord, naar West tot Zuid Sumatra.

Sumatra heeft een rijke en fascinerende geschiedenis van de Maleise kustbevolking, de Batak stammen uit de hooglanden en de Minangkabau bevolking in West Sumatra met hun unieke matriarchale systeem gecombineerd met Islam.

De Batak hooglanden rond het Tobameer met het eiland Samosir in het midden is prachtig. De inheemse Batak bevolking die hier woont had tot midden 19e eeuw weinig contact met de buitenwereld waardoor ze hun eeuwenoude animistische cultuur en tradities behielden. Het was niet tot halverwege de 19e eeuw dat Duitse zendelingen in de binnenlanden van Sumatra  veel Batak tot het Christendom hadden bekeerd. Dit had tot gevolg dat tot op de dag van vandaag veel Batak protestant zijn.

De locale Batak cultuur is onder te verdelen in de Karo, Toba, Mandailing en Pak Pak stammen. Ieder dorp heeft haar eigen dialect en textiel patronen van de zogenaamde ‘ulos’. Dit zijn Batak doeken met unieke kleuren, patronen en weef technieken welke ook weer verschillen van de Minangkabau bevolkingsgroep in West Sumatra.

Hetzelfde geldt voor muziek, dansen en beeldende kunsten. Iedere etnische stam heeft zijn eigen culturele kenmerken dat hen zo speciaal en uniek maakt. Wat betreft muziek zijn vooral de Toba Batak beroemde zangers. Waarschijnlijk speelt het Tobameer hierin een rol, omdat de Toba Batak graag zingen waarbij hun liederen kilometers ver over het water zijn te horen.

In de 19e eeuw werden honderdduizenden Chinese en Javaanse arbeiders gerecruteerd om in de tabak-, later rubber- en palmolie plantages in de districten Deli, Serdang, Langkat en Asahan te werken.

Vanaf het eind van de 19e eeuw vond een zogenaamde Chinese diaspora plaats, waarbij veel Chinezen de honger en armoede in zuidelijk China ontvluchten en vertrokken naar landen zoals de Filippijnen, Vietnam, Maleise, Thailand en Indonesie, inclusief Sumatra. In sommige gevallen werden de Chinese nederzetters de dominante etnische groep zoals in de stad staat Singapore. In Medan beslaat de Chinese bevolking nog steeds circa 10% van de totale bevolking.

De Chinezen en Javanen probeerden eenvoudigweg een beter leven te krijgen en vonden dit onder andere op Sumatra. Dat is de reden waarom er nog steeds zoveel Chinezen op Sumatra wonen.

Je kunt de verschillende etnische invloeden eveneens in de verschillende architectuur stijlen terugvinden zoals in de Maleise huizen op palen, de Batak en Minangkabou huizen eveneens op palen, met hun karakteristieke vooruitstekende zadeldak structuur, de Chinese klassieke architectuur en koloniale gebouwen. Al deze verschillende architectuur stijlen op Sumatra kunnen tot de dag van vandaag nog steeds worden gezien en zijn een bewijs van de culturele en etnische verscheidenheid op Sumatra.

Foto’s door Diana, Dirk, Roderick en Frederick Buiskool
Foto’s door Diana, Dirk, Roderick en Frederick Buiskool
Foto’s door Diana, Dirk, Roderick en Frederick Buiskool
Foto’s door Diana, Dirk, Roderick en Frederick Buiskool
Foto’s door Diana, Dirk, Roderick en Frederick Buiskool

3. De eetstalletjes, de gerechten en kruiden van Sumatra.

Sumatra ligt op de evenaar met overvloedige regenval gecombineerd met een vulkanische bodem rijk aan mineralen, dit alles zorgt ervoor dat praktisch ieder tropisch product hier kan groeien. Het klimaat is ideaal voor de verbouw van vruchten en groenten en dat gecombineerd met de regenval en vruchtbare vulkanische grond maakt dat hier de heerlijkste verse ingredienten voor de Sumatraanse keuken groeien. Daarnaast de aromatische en geurige Sumatra koffies, de beroemde Mandeling koffie uit midden Sumatra en de Gayo koffie uit Aceh waar Robusta en Arabica koffies worden verbouwd. Talloze tropische vruchten zoals ananas, mango, passievrucht, papaya en bananen en nog veel meer groeien hier in overvloed.

Rijst en noedels (mie): Een maaltijd zonder rijst is geen maaltijd voor een Indonesier. Indonesiers houden van rijst. Veel restaurants serveren de zogenaamde Minangkabau keuken, meestal “Nasi Padang” genoemd. Dit zijn uiteenlopende gerechten met kip, rundvlees of vis en zelfs jackfruit. Wanneer je in een Nasi Padang restaurant eet hoef je niet te bestellen. In plaats daarvan worden alle gerechten naar je tafel gebracht, je kunt kiezen wat je wilt eten en alleen dat wat je hebt gegeten wordt in rekening gebracht.

Wanneer je geen liefhebber bent van Nasi Padang of omdat je liever niet scherp eet, is dit ook geen probleem, er is zoveel te kiezen, de Sumatraanse keuken is net zo uitgebreid als de bevolking. Uit West Sumatra komt de wereldberoemde heerlijke Rendang, met speciaal gekruid rundvlees. In 2011 werd Rendang, het verrukkelijke vleesgerecht uit West Sumatra, bekroond als het beste gerecht in CNN’s lijst van 50 beste gerechten ter wereld.

Dan zijn er traditionele Indonesische vleesgerechten zoals Nasi en Mie Goreng (Gebakken rijst en gebakken Mie) die ook worden bereid bij de eetstalletjes op straat zoals “saté”. Saté kacang en saté Madura, dit is een saus gebaseerd op pindasaus. Of neem saté met kip, rundvlees of vis gesmoord in een gele saus (saté biasa)

Wanneer je liever vegetarisch eet is dit ook geen probleem. Probeer de Martabak, een heerlijke pannekoek gevuld met allerlei lekkers van chocolade tot bananen en pinda’s.

Vegetarisch of vlees gaat ook goed samen met gebakken “Risolles” dat bestaat uit eier rolletjes. Dan de soepen, hier zijn mogelijkheden bijna oneindig. Zoals Mie Bakso, een soep met eier balletjes met mie of rijst vermicelli met groentes. Je kunt ook de Bakso overslaan en direct de groenten nemen.

Sumatra is een paradijs voor de lekkerbek. Vergeet niet de vele exotische vruchten te proeven en kruiden te proberen in de gerechten. Het is een goed idee om een aantal gerechten mee te nemen naar huis ter herinnering aan deze culinaire ervaring.

Foto’s door Diana, Dirk, Roderick en Frederick Buiskool
Foto’s door Diana, Dirk, Roderick en Frederick Buiskool

4. Het Landschap, Vergezichten en Bestemmingen

Mensen weten vaak niet het verschil tussen de 3 eilanden Java, Bali en Sumatra. Bali is het meest beroemd vanwege haar luxueuze hotels, prachtige stranden zoals je in de film ziet en luxe droomvakanties gecombineerd met de unieke Hindoe cultuur en Hindoe tempels.

Java is wereldberoemd vanwege haar tempels zoals de indrukwekkende Boedistische Boroboedoer en de Hindoeistische Prambanan tempels. Java met Jogyakarta en het Kraton als het culturele centrum van Java. Daarnaast zie je op Java prachtige rijstvelden en liefelijke landschappen. Dit weer in contrast tot grote metropolen zoals Jakarta en Soerabaja als belangrijke politieke en economische en culturele centra.

Sumatra, daarentegen, is het meest beroemd vanwege haar uitgestrekte ongerepte jungle, het grootste vulkanische meer ter wereld, het Tobameer en de hoogste vulkaan in Indonesie, de Kerinci (3850 meter).

Foto’s door Diana, Dirk, Roderick en Frederick Buiskool
Foto’s door Diana, Dirk, Roderick en Frederick Buiskool
Foto’s door Diana, Dirk, Roderick en Frederick Buiskool
Foto’s door Diana, Dirk, Roderick en Frederick Buiskool

5. De Flora en Fauna en het Ecosysteem

Sumatra met haar ongerepte jungle en bergen en valleien is de laatste plek op aarde waar nog Olifanten, Tijgers, Neushoorns en de bedreigde Orangutans in het wild voorkomen. Zij verblijven in beschermde natuurgebieden in Bohorok / Bukit Lawang in het Leuser Nationaal Park. Een bezoek aan het Orangutan rehabilitatie centrum in Bohorok / Bukt Lawang aan de Bohorok rivier is een unieke ervaring. Iets wat je absoluut niet moet missen.

Op Sumatra groeit ook de grootste en zeldzaamste bloem ter wereld, de Rafflesia die een diameter van wel 90 cm. kan bereiken en een gewicht van meer dan 7 kilo! De Rafflesia verspreidt een unieke geur om bestuivers aan te trekken en prooien af te weren. Deze prachtige bloem is van een ongehoorde omvang en zeldzaamheid. Het is een indrukwekkende belevenis om haar te zien en heel moeilijk om te laten groeien. De botanische tuin in Bogor op Java heeft een Rafflesia bloem alsmede de botanische tuin van Singapore. In het wild kan de bloem worden gezien in het natuur reservaat bij Palupu bij Bukittinggi. 

6. Een Winkel paradijs

Van traditionele markten en winkels tot luxueuze winkel centra, op Sumatra kan je uitgebreid winkelen naast al het andere wat je op Sumatra kunt ontdekken. Hierbij volgt een lijst met winkel centra op Sumatra van Tripadvisor.

7. Waar ligt Sumatra? Hoe kun je er komen

Sumatra klinkt ver weg en exotisch en roept associaties op van jungle expedities,  vulkanen en orangutans. In werkelijkheid is het nog veel mooier.

Hoe kom je er?

Sumatra is gelegen ten zuiden van Thailand, ten westen van Maleisie en Singapore en vlakbij metropolen als Kuala Lumpur, Singapore en Jakarta.

Het is heel eenvoudig om naar Sumatra te reizen omdat het maar een uur vliegen is van twee belangrijke Zuid Oost Aziatische luchthavens, Kuala Lumpur en Singapore.

 

Sign Up For Our Newsletter
No Spam! Just the tips & info you want