Palembang


Palembang in zuid Sumatra heeft een oude geschiedenis. Van 500 tot ongeveer 1400 was het de hoofdstad van het Srivijaya koninkrijk. Dit koninkrijk beheerste tot 1100 de kust en zeestraat, toen de Javaanse Singhasari en Majapahit koninkrijken sterker werden. Het Srivijaya koninkrijk werd uiteindelijk veroverd door Majapahit rond 1400.

Handels contacten met China resulteerden in Chinese handelsposten in de Palembang regio gedurende die periode. Srivijaya was een centrum voor export van Zuid Oost Azië tot de 18e eeuw. Heden ten dage kunnen we nog  overblijfselen zien van deze 1400 jaar oude cultuur in de twee musea van Palembang.

De Italiaanse ontdekkingsreiziger Marco Polo schreef ook over Srivijaya toen hij de streek bezocht in 1292. Eerst waren er Hindu en Boeddhistische religieuze invloeden, vanaf de 13e eeuw werd de Islam de dominante religie.

In de zeventiende eeuw nam de Vereenigde Oost Indische Compagnie (VOC) het peper monopolie over in Zuid Sumatra. Hiermee sloot het de handelaren op Chinese junks, die tot dan toe de belangrijkste kopers van de Sumatraanse peper waren geweest, buiten. Het Nederlandse fort in Palembang dateert uit de 18e eeuw en is nog in gebruik door het Indonesische leger.


de rivier de Musi

Naast het oude Nederlandse fort en het museum is een boottocht over de brede indrukwekkende Musi rivier een attractie in Palembang.


Pladju

In 1910 werd olie gevonden in de streek dat resulteerde in de belangrijke olievelden van de Bataafsche Petroleum Maatschappij (BPM) dochter maatschappij van de Koninklijke Shell. De BPM bouwde olie raffinaderijen in Pladju (Pladjoe) bij Palembang. Toen de Japanners Sumatra binnenvielen in februari 1942 werd een felle strijd geleverd om deze strategisch cruciale olievelden met een hoge kwaliteit ruwe olie. In de jaren 1950 werden de Shell olievelden in Pladju overgenomen door de Indonesische staats oliemaatschappij Pertamina.


Way Kambas

Way Kambas Elephants

In het Way Kambas olifanten reservaat kunt u op olifanten rijden. Way Kambas Resort, ongeveer 1,5 uur rijden van Palembang.