Brastagi

Brastagi geschiedenis

Vijf en zestig kilometer van Medan, aan de voet van de vulkanen Sibayak en Sinabung, ligt Brastagi. Dit bergdorpje heeft een aangenaam koel klimaat. Madelon Szekely – Lulofs beschrijft de aankomst in Brastagi in haar boek Rubber als volgt:

“Een laatste bocht, en daar was Brastagi. Bungalows lagen verspreid over de vlakte. In de tuinen kleurige bloemen. De meeste bungalows waren vakantie huizen van de plantage maatschappijen, een paar waren privé villa’s. Op de rand van de heuvel stond het hotel, dat vanuit de verte leek op een ark.”

Zij beschreef het Grand Hotel Brastagi, gebouwd in de jaren 1920. Het was een chique hotel waar de gasten zich gingen omkleden voor het diner. Toen Madelon Szekely Lulofs het bezocht was Brastagi al een populaire vakantie bestemming. Van overal op Sumatra, en ook vanuit Maleisie en Penang kwam men naar het dorpje in het Karo hoogland. In de jaren 1930 was Brastagi omgevormd tot een villa dorpje met gemanicureerde grasvelden, rozentuinen, zwembaden en tennisbanen.

In 1946 tijdens de gevechten gingen veel hotels en villa’s in vlammen op inclusief Grand Hotel Brastagi. Het was in feite de tweede keer dat het Grand Hotel Brastagi in brand vloog. De eerste keer was in 1925. Ook al verdween het Grand Hotel Brastagi, het zwembad achter het hotel, bleef bestaan. De Planters School Vereniging, een kostschool voor kinderen van de planters, stond daar vlakbij. Tijdens de Japanse bezetting werd deze school gebruikt als gevangen kamp. Het werd opgebrand in 1946,  alleen de fundamenten zijn nog te zien. Gelukkig is het voormalige hotel van de Bataafsche Petroleum Maatschappij (BPM, later Shell) bewaard gebleven als mooi voorbeeld van koloniale architectuur.


Tegenwoordig Brastagi

In Brastagi kunt u een ritje met een sado maken. Deze paardekarretjes kregen hun naam van het Franse dos a dos, waarin men rug aan rug zit. De naam Berastagi kan ook verklaard worden. Er wordt geen rijst verbouwd omdat het er te koud is. De dorpelingen gingen naar de lager gelegen regio’s om om rijst te kopen. In het Karo Batak betekent Beras Tagi (beras is rijst, tagi is vragen) dus vragen om rijst.
Omdat Brastagi 1400 meter boven zee niveau in het hoogland ligt heeft het een koeler klimaat en is daarom heel geschikt voor fruit en groenten teelt.

Vanuit Brastagi kan men de indrukwekkende actieve Sinabung vulkaan zien.
In Brastagi is de kleurige markt altijd een bezoek waard. U kunt er marquisa, rambutan en vele andere tropische en subtropische vruchten kopen.

Brastagi beklimmen van de vulkaan Sibayak

Beklimming van de Sibayak.

Voor de sportievelingen kan de vulkaan Sibayak worden beklommen. Bovenop de vulkaan heeft men een prachtig uitzicht over een maanlandschap met rokende zwavel kraters en indrukwekkende vergezichten over de omgeving.


Het oude Shellhotel

Het oude Shellhotel, met de gravures boven de open haard.