Padang

Padang is het economisch centrum van West Sumatra. In de koloniale tijd heette de haven van Padang Emmahaven, tegenwoordig Teluk Bayur.

Tot omstreeks 1780 was het belangrijkste handels product goud, afkomstig van goudmijnen in de regio. Nadat de mijnen waren uitgeput, stapte men over naar andere producten zoals koffie, zout en textiel. In 1797 leed Padang onder een tsunami en daarna vonden er geregeld aardbevingen plaats in Padang en omgeving.

Vanaf eind 19e eeuw werd een belangrijk export product steenkool van de Ombilin mijnen in Sawahlunto. Als gevolg van de kolen brandstof ontstond een cement industrie in Padang, het zogenaamde Padang Portland cement. De Portland Padang cement industrie is de oudste cementfabriek van Indonesië opgericht in 1910.

De Nederlandse schrijver Eduard Douwes Dekker, schrijversnaam Multatuli, was enige tijd gestationeerd als gouvernements ambtenaar in de jaren 1850.

Vele jaren later bezocht een andere beroemde Nederlandse schrijver Padang. Dat was Louis Couperus, die schreef over de stad:

..De laatste dagen tourden wij door Padang, dat mooie ouderwetse Indische, met haar brede groene lanen, verborgen stadje, typisch, met haar lage, beschaduwde op witte pilaren staande huizen in de lommerrijke tuinen.. (Louis Couperus, Oostwaarts 1923: 109)

Officers’ Quarters in Padang around 1910
From: Former Points of View, Postcards & Literary Passages from Pre-Independence Indonesia by Stephen Grant, Jakarta 1995